Намираме се в тази част от годината, в която ни е едно такова предпразнично, щастливо. Месец декември е времето, в което някак от само себе си, без да сме го планирали, си даваме равносметка за отминалите неща, за това, което сме преживяли, това, което ни се е случило. За мен лично декември месец е изпълнен с всички тези емоции, но и с много работа, тъй като денят ми е запълнен от хилядите красиви Сватбени снимки, които обработвам със същото вълнение, с което и младоженците очакват фотосите от Техния ден.

В един такъв натоварен период, реших да си дам почивка за един ден и да се насладя на лекцията „За сватбите“ на професор, на великия Камен Донев. Разбира се, темата е тясно свързана с мен – все пак се ожених само преди една година, а и не на последно място, както знаете, работата ми е тясно свързана със сватбите. Та, реших да се отдам на това удоволствие „За сватбите“ на Камен Донев. Сами разбирате, че лекцията, която се състоя в зала Арена Армеец, ме вдъхнови. Това е и поводът да напиша тази статия.

Няма да Ви преразказвам лекцията на професор Донев, тя просто трябва да се види и да се чуе. А и да исках, нямаше да мога да го направя…
Та, започваме от най-важния въпрос: „Какво е сватбата?“, можем да перефразираме въпроса и така: „Защо хората се женят?“. И ето какъв е отговорът на Камен Донев, предаден с мои думи, разбира се. Сватбата е потвърждение , продължение на любовта, на отношенията между двама души, които се обичат, които се разбират, които са готови да бъдат заедно и в добро, и в лошо. Сватбата е нищо повече и нищо по-малко от Денят на младоженците. Логично е точно за това Денят (разбирайте сватбата), да е такъв, какъвто вие искате да бъде, а не какъвто трябва да е.

Това е тема, която съм засягал в други мои статии и която винаги, абсолютно винаги засягам на срещите с младоженците, които ми се доверяват аз да запечатам Сватбения им ден. Общо казано Сватбата Ви трябва да е такава, каквато Вие искате да бъде. Няма значение малка или голяма ще е тя, лятна или зимна, градинска или не…Тя трябва да е такава, каквато вие искате да бъде.

И тук идва моментът да си поговорим за традициите. И в лекцията „За сватбите“ Камен Донев засегна дълбоко тази тема. Знаете, традициите са, за да се спазват. А се спазват защото те носят символиката на здравия съюз между мъжа и жената. Тук обаче идва едно голямо НО. Но ако Вие и Вашата половинка не харесвате дадена традиция, не я разбирате, или имате друга причина, без угризения можете да не я спазите в Сватбения си ден. Знаете, че нещата се случват само ако силно вярваме в тях. Така че не се чувствайте длъжни да спазвате тази или онази традиция, направете го само ако наистина искате и ако наистина вярвате в нея.

В потърждение на тези думи ще споделя с Вас, че ние със съпругата ми направихме малка градинска сватба. Събрахме около 20 души – всички лични и много любими за нас и се получи наистина прекрасно…за НАС. Да, противно на очакванията, че аз като Сватбен фотограф трябва да вдигна голяма сватба. Ами не…вдигхнахме сватба такава, каквато с моята половинка желаехме. И се получи Нашият ден – точно такъв, какъвто си го пожелахме.

Ако си спомняте започнах с идеята за равносметка, която си даваме в края на всяка година. Е, може би с тази статия, аз правя точно това. Правя си равносметка – за мен 2017- та година беше изключително успешна. Срещнах се с много хора, работата ми ме запозна с много изключителни двойки, които се обичат истински и които, според мен, наистина са готови да бъдат съпруг и съпруга завинаги…Надявам се и 2018- та да бъде също толкова успешна за всички нас и най-вече – лошите емоции и неприятните ситуации да са вече зад гърба ни.