Българите сме народ с традиции и те са навсякъде около нас, част от ежедневието ни са дори. Стане ли въпрос за празници, традициите много силно се проявяват и въпреки че живеем в модерни времена, много от нас ги спазват безрезервно. А сватбените традиции са едни от най-силно залегналите. В тази статия ще поговорим за някои основни стъпки, които следваме, когато организираме своята сватба. Напоследък забелязвам обаче, че все повече двойки късат с традициите и организират този важен ден в живота си по начина, по който те желаят. Ето за какво говоря:

Старата традиция родителите на младоженците да плащат сватбата, вече отшумява. Новото правило: всяка двойка финансира тържеството си по начин, по който тя намери за добре. Разбирам желанието на родителите да платят сватбата на своите деца. Знам, че много от тях цял живот са мечтали за този ден, дори повече от децата си. Те, също като  младоженците, се вълнуват, искат всичко да е перфектно до най-малкия детайл. Това, разбира се, би помогнало много на младоженците и така младото семейство ще бъде облекчено финансово. Скоро говорих с младоженци, които снимах и те ми споделиха, че и техните родители много са искали да им платят сватбата. Двойката обаче въпрки всичко е била на мнение, че не иска цялата сватба да бъде финансирана от родителите. За да не обидят майките и бащите си, те решили следното. Разговаряли и се разбрали да приемат дадена сума пари, но не цялата, която родителите били приготвили. Така постигнали златната среда – хем не обидили родителите си и получили подкрепата им, хем постигнали своето желание. Този техен разказ ме накара да се замисля защо са реагирали така младоженците. Съдейки от други сватби, които съм снимал, може би тези младоженци не са искали да се съобразяват с друго традиционно българско разбиране, а именно, който плаща, той поръчва музиката. Така тези младоженци са имали свободата да организират сватбата си, така, както те са пожелали, без да се налага да се съобразяват с вижданията на родителите относно цветовете на украсата в ресторанта, например, или всичко друго в организацията, в което родителите биха се намесили по-настоятелно, ако те плащат цялата сватба.

Старата традиция да поканите на сватбата си всички хора, които познавате. Новото правило: каните на сватбата си само хората, които са част от живота ви по един, или по друг начин. Свикнали сме с традицията да поканим цялата си рода, до девето коляно, както се казва. Това обаче със сигурност означава, че на сватбения ви ден ще присъстват хора, които дори не познавате, или които си спомняте бегло, защото ги виждате само по сватби на други ваши роднини. Другата дилема пред много двойки е кои колеги да поканят – някои казват или всички, или никой, като изключим тези, с които сте в прекрасни отношения и вече сте дори приятели.

Старата традиция да се подаряват предметни подаръци на младоженците. Новото правило: парични подаръци. Да, може би вече повече хора са придобили навика да подаряват на младоженците парички, а не предмети. И все пак все още е често срещана гледка роднини и приятели да са подготвили някакъв вид предметни подаръци. Това всъщност е личен избор, някои гости може да нямат финансовата възможност да подадът плик с пари и никой не може да им се сърди. Те дават на младоженците подарък от сърце и това в случая е по-важното.

 

Традицията булката да носи дълга класическа рокля, младоженецът да е със строг костюм и двамата да са с официални обувки. Новото правило: носете това, което харесвате и което ви е удобно. Наскоро снимах сватба, на която младоженците бяха с кецове, булката беше с интересна къса рокля, а младоженецът беше с риза с навити ръкави и нямаше сако. Тук, разбира се, няма правило, а и знам, че много дами цял живот мечтаят да се омъжат. В техните мечти те са се виждали с дълга рокля като принцеса, с елегантни обувки и т.н. Хубавото на времето, в което живеем сега, е че имаме избор – ако искаме ще сме класически младоженци, ако искаме ще разбием традициите.

Разбирането, че младоженецът не трябва да вижда роклята на булката преди сватбата. Новото правило: не е задължително. Всъщност това е суеверие, доколкото съм се интересувал, което произлиза от сватбите, които са се правели едно време. Тогава младоженците дори не са се познавали и първият път когато се виждали, е именно на сватбата. От тази традиция е водено и суеверито, че мъжът не трябва да вижда роклята на булката, за да не се обърка нещо, било на лош късмет. Разбира се, като всяко суеверие, всеки има право да вярва, или не. Говорил съм с младоженци, които са видяли роклите на съпругите си преди сватбата. Чувал съм като причина, че булките са искали максимално да се харесат на мъжете си и са искали и тяхното мнение по въпроса с роклята. И това е съвсем разбираемо.

Предполагам, че докато четохте тази статия, не се съгласихте с мен за някои неща. Сигурен съм и че ще се сетите и за други сватбени традиции, които аз не съм споменал. Както вече казах, всеки има право да реши как да организира своята сватба, дали да спази традициите, или не. Най-важното е че имате избор и няма нищо задължително, освен да се забавлявате на сватбата си и да се отдадете на момента – това е вашият ден и той трябва да бъде такъв, какъвто го искате вие, какъвто сте си мечтали да бъде.