Църквите са специални места, където всеки един от нас чувства нещо различно. Сключването на църковен брак е традиция, която се спазва от много младоженци. Разбира се, има и такива двойки, които не сключват църковен брак и това тяхно решение може да бъде следствие на много причини от различен характер. Като сватбен фотограф, обичам да снимам този момент, защото църквите са не просто място. Те са специални, те са забулени в мистика, тайнственост, съкровеност. Така тези специални и уникални места остават завинаги част от сватбения ден.

Църквата придава духовно измерение на брака. Церемонията включа младоженците, кумовете, шаферите, родителите, всички гости и най-вече Бог. Божията благословия е духовно пречистване и е символ на началото на здравия семеен живот.

 

Обетите, които младоженците си дават пред Бог, остават завинаги. Скоро снимах сватба, на която младоженците решиха да кажат на глас своите клетви в църквата. Казани пред всички, думите сякаш имат по-голяма тежест. Този момент беше изключително силен, емоционален за всички, най-вече за младоженците.

Църковните сгради са изключително красиви и внушителни. По-малки, или по-големи, това е без значение. България е страна с богата история и тя, разбира се, е оставила своите следи върху духовния живот и архитектурата на църквите. Скоро младоженци ми разказаха, че в църква, в която сключиха те брак, е същата, в която са се женили родителите на булката. Това придаване на традицията от поколение на поколение е толкова сантиментално и истинско…

И с риск да прозвуча като философ ще кажа, че според мен Храмът е там, където е сърцето. Така че дори и тези двойки, които не сключват църковен брак, съм сигурен, че дават духовен обет един към друг, по свой собствен начин…завинаги!